Lemnul este cel mai răspândit şi mai nobil element de construcţii, care se găseşte în formă neprelucrată în natură, ce prezintă o frumuseţe aparte.
Acesta este folosit încă de la începuturi, dar chiar şi aşa, nu şi-a pierdut din popularitate nici astăzi. Zi de zi apar noi metode tehnologizate de a prelucra şi folosi lemnul, deoarece mobila construită se păstrează o perioadă mai lungă de timp, în comparaţie cu oricare alt material de construcţii. De asemenea, structura rezistentă pe care o are şi finisajul natural îi conferă, oricărei piese de mobilier eleganță, ce va complimenta orice încăpere. Construirea pieselor de mobilier şi realizarea caselor din lemn sunt interdependente de prezenţa acestui material de construcţii în forma sa autentică, în natură.
Lemnul are o frumuseţe aparte, care nu va putea fi trecută cu vederea, însă este important să cunoaştem şi care sunt principalele calităţi ale celor mai importanţi și maiestoși arbori.



Acesta este un arbore forestier ornamental, iar lemnul său are cel mai mare grad de utilizare cu succes în construcţii. El are o culoare interesantă, unde albul-roşiatic se combină cu nuanţele de crem deschis şi cele cenuşii, formând o imagine de ansmablu congruentă. Este recomandată folosirea lui în cazurile în care ar trebui să se realizeze elemente masive, de rezistenţă la construcţii provizorii sau stâlpi pentru eşafodaje şi susţinere.

Este unul din cele mai potrivite tipuri de lemn, folosit cu precădere, în fabricarea mobilei de interior şi are o estetică plăcută, dar şi o rezistenţă crescută în timp. De asemenea, poate fi utilizat și în structura balcoanelor, podelelor, scărilor sau a tâmplăriei exterioare și interioare. Lemnul de stejar prezintă calități flexibile superioare, în ciuda naturii sale durabile, dar trebuie uscat încet pentru a nu exista pericolul ruperii acestuia.

Acesta este un lemn destul de complex, având o structură moale şi o nuanţă roşiatică. Cel mai des este folosit în vestul Siriei, unde, tradiţional, este utilizat mult în producerea de jaluzele. Mirosul său distinct îl face să fie cu adevărat special şi are o întrebuinţare artistică, dar şi utilă, în acelaşi timp. Lemnul de cedru se foloseşte în construirea cuferelor şi a dulapurilor de interior, deoarece este foarte uşor de prelucrat şi are o textură rezistentă la descompunere, astfel că obiectele de preţ pot fi păstrate în singuranţă mult timp.

Prezintă o nuanţă roşiatică şi are toate proprietăţile necesare în construirea pieselor de mobilier elegante şi cochete, deoarece nu necesită o vopsire în prealabil, ci doar lăcuire, păstrându-şi frumuseţea iniţială mulţi ani. Cu acesta se lucrează foarte uşor, mai ales că suportă foarte bine cuiele, iar rigiditatea scăzută îi oferă rezistenţa la şocuri atât de apreciată de toţi constructorii pricepuţi. Lemnul de cireş poate fi folosit, de asemenea, şi pentru realizarea lambriurilor, parchetului sau a scaunelor.

Persoanele interesante de durabilitatea şi rezistenţa tipului de lemn ales, vor aprecia întotdeauna Nucul ca fiind un arbore cu proprietăţi extraordinare. Acesta este rezistent în faţa deformării, poate fi îndoit, modificat şi finisat în diverse moduri sau tehnici şi acceptă cu uşurinţă lacurile şi vopselele. De aceea, se recomandă folosirea lui în producţia mobilierului masiv, a dulapurilor sau a altor elemente decorative din lemn. Culoarea sa, un brun-ciocolatiu, oferă un aer elegant şi distins oricărei piese de mobilier ce şi-ar putea găsi un loc într-un colţ al propriului cămin.

Bradul este un lemn de esenţă moale care prezintă o creştere rapidă şi este uniform texturat. Lemnul de brad este unul din principalele componente ale placajului şi se utilizează în realizarea pieselor de mobilier, uşilor de interior, ramelor de tablouri sau ferestre. Din brad se pot construi şi diferite elemente decorative, dar pentru întrebuinţarea lor exterioară, acestea trebuie tratate cu substanţe care au rol important în combaterea agenţilor agresivi.

Pinul este utilizat în construcţia caselor din lemn şi a diferitelor piese de mobilier de grădină. Acesta are cea mai mare adaptabilitate la căldură, îngheţ sau precipitaţii abundente. Însă, dacă este folosit pentru elemente exterioare, necesită o tratare periodică, deoarece are o durabilitate scăzută la insecte şi ciuperci. Are o culoare deschisă, astfel că este indicat să fie utilizat în spaţiile interioare călduroase, simple, cochete, precum camera copiilor sau dormitorul.
Sunt, cu siguranţă, mult mai multe cuvinte de spus despre lemn… El are o personalitate aparte, inconfundabilă şi proprietăţi care te vor face să apelezi de fiecare dată la acest material de construcţii versatil, rafinat şi nu în ultimul rând, durabil. Ceea ce trebuie să faci, de la început, este să te asiguri că tipul de lemn ales se pliază pe cerinţele pe care le ai de la viitoarea ta casă sau corp de mobilier şi să te bucuri apoi, de măreţia şi frumuseţea sa inegalabilă.
Lemnul oferă unui loc pur şi simplu….viaţă, autenticitate şi simplitatea bunului gust. Este indispensabil, ireproşabil, ireal de frumos. Pe noi ne-a cucerit, de peste 30 de ani.